El gall de Sant Pere: un peix amb llegenda
El dia 29 de juny se celebra Sant Pere, patró dels pescadors. Aprofitant aquesta data, us parlarem d’un peix que porta el mateix nom i que, a més de tenir un encant especial, amaga una llegenda darrera que el fan encara més interessant de conèixer.
Si mai us hi heu fixat, ara és el moment. El gall de Sant Pere té dues taques rodones a ambdós costats del cos. Basant-se en l’evangeli de Sant Mateu, la llegenda explica que les marques son les ditades de l’apòstol Sant Pere qui, per ordre de Jesucrist, va agafar el peix per a treure-li de la boca una peça d’or per a poder pagar el tribut del temple.
A primer cop d’ull, veurem que el Sant Pere té el cos alt, ovalat i comprimit lateralment, amb una coloració entre gris i groga i amb algunes taques més difoses. A més, té el cap gros, una mandíbula prominent i les aletes fortes i llargues. Normalment mesura al voltant dels 30cm, tot i que n’hi ha que poden arribar a fer-ne 50cm.
El podem trobar al Mediterrani i a la zona de l’Atlàntic oriental (la zona que va d’Escòcia a l’Àfrica occidental) i acostuma a viure a fons sorrencs o rocosos, entre els 20 i els 200 metres de profunditat.
El gall de Sant Pere és un peix que, tot i que mai guanyarà un concurs de bellesa, és molt agraït a l’hora de cuinar-lo gràcies a la seva carn ferma i saborosa. Fins i tot, us podríem dir que és excel·lent per a fer fumet degut a la riquesa de les seves espines i cartílags.
Precisament, un dels nostres peixos estrella és el Sant Pere, el qual preparem amb mantega i tàperes negres. Com ja us vàrem explicar anteriorment, aquest plat va ser guardonat per la revista Time Out amb el primer premi a la millor iniciativa gastronòmica l’any 2011. Tot i que ja han passat quatre anys, en seguim molt orgullosos!