Search
Restaurant Els Pescadors / Els Pescadors  / Tradició i modernitat, una fusió natural

Tradició i modernitat, una fusió natural

Fricandó de Rap

Els Pescadors és un restaurant de cuina tradicional? Sí, però segons què entenguem com a tradició. M’explico (o així ho intentaré).

Per nosaltres la tradició és com una colla de costums, prejudicis, coneixements i creences transmeses a través de les generacions que conformen una manera de ser, de relacionar-se, de menjar, etc., i que ajuden a definir i a conèixer un poble. Però aquesta transmissió generacional comporta uns retocs que en fan evolucionar la seva percepció.

La influència del contacte amb d’altres cultures, l’arribada de productes exòtics i l’avenç del coneixement científic fan que la tradició evolucioni i esdevingui modernitat. Tradició no significa immobilisme, ni modernitat vanguardisme.

En l’àmbit alimentari, i en el seu vessant gastronòmic, als productes, als plats, dietes, vins, pa, dolços i tot el que hi pugui estar relacionat, hi veiem grans canvis i diferències que s’han produït en el transcurs de poques generacions. Quànts anys fa que els europeus consumim patates habitualment? 200 anys aproximadament? Podríem fer una llista molt llarga de productes «tradicionals» que conformen la nostra dieta que van arribar de molt lluny: tomàquets, pebrots, albergínies, cebes, arròs, xocolata cafè…

Posaré un exemple. Fins fa pocs anys el llard era un ingredient imprescindible a
la cuina catalana a l’hora de fer rostits i plats de carn. A hores d’ara fem servir oli d’oliva, però diem que es el mateix rostit que feia l’àvia. Els coneixements mèdics, el canvi d’activitats professionals i laborals, han aconsellat aquest canvi. I això fa que els plats esmentats deixin de ser tradicionals? No. La tradició s’adapta als temps i això li confereix actualitat.

Sortosament, no hi ha res a la nostra vida que resti «com sempre ha estat».