Search
Restaurant Els Pescadors / Els Pescadors  / La personalitat de la gastronomia catalana
Gastronomia popular catalana

La personalitat de la gastronomia catalana

És ben sabut dins i fora del nostre país que la cuina catalana té tots els ingredients per a ésser única arreu del món: disposem d’una grandíssima gama de productes gràcies a la varietat paisatgística del territori i, alhora, ja fa anys que es treballa per assolir una producció de qualitat, sense oblidar-nos de l’àmplia tradició de la cuina catalana la qual s’inicià a l’època medieval.

Un dels èxits de l’oferta culinària catalana rau, sens dubte, en la combinació dels productes que produeix la terra i els què ens proporciona el mar. Així, l’elecció del millor de cada indret, converteix la gastronomia catalana en una sana i rica expressió de la dieta Mediterrània.

D’aquesta manera podem establir, segons la zona geogràfica catalana, una gran quantitat de plats propis en funció dels ingredients i procediments de preparació, com ara:

  • La cuina marinera, molt pròpia de la Costa Brava, amb una gran varietat de peixos de roca i guisats a l’estil suquet.
  • La cuina de muntanya, basada en guisats a base de carn i plats on els bolets són els protagonistes.
  • La cuina de mar i muntanya, molt típica de l’Empordà, amb combinacions a base de marisc i productes de l’interior.
  • La cuina del litoral, amb gran receptes de verdures, hortalisses i peix, així com una gran varietat d’arrossos.
  • La cuina de l’interior, on hi predominen les carns, els formatges, excel·lents embotits i productes de l’hort i del corral, típic de la Catalunya central y Lleida.
  • La cuina de la capital, una cuina molt més avantguardista on es barregen plats tradicionals amb la cuina creativa, així com amb receptes de procedència internacional.

Al voltant del món culinari, però, no només s’hi troben els professionals que treballen entre fogons. És fonamental valorar la gran tasca que duen a terme professionals com els pagesos, els pescadors, els flequers, els ramaders, els restauradors, i així fins un llarg etcètera de totes aquelles persones que fan possible que Catalunya sigui reconeguda per la personalitat de la seva gastronomia.