La personalitat de la gastronomia catalana

És ben sabut dins i fora del nostre país que la cuina catalana té tots els ingredients per a ésser única arreu del món: disposem d’una grandíssima gama de productes gràcies a la varietat paisatgística del territori i, alhora, ja fa anys que es treballa per assolir una producció de qualitat, sense oblidar-nos de l’àmplia tradició de la cuina catalana la qual s’inicià a l’època medieval.

Un dels èxits de l’oferta culinària catalana rau, sens dubte, en la combinació dels productes que produeix la terra i els què ens proporciona el mar. Així, l’elecció del millor de cada indret, converteix la gastronomia catalana en una sana i rica expressió de la dieta Mediterrània.

D’aquesta manera podem establir, segons la zona geogràfica catalana, una gran quantitat de plats propis en funció dels ingredients i procediments de preparació, com ara:

  • La cuina marinera, molt pròpia de la Costa Brava, amb una gran varietat de peixos de roca i guisats a l’estil suquet.
  • La cuina de muntanya, basada en guisats a base de carn i plats on els bolets són els protagonistes.
  • La cuina de mar i muntanya, molt típica de l’Empordà, amb combinacions a base de marisc i productes de l’interior.
  • La cuina del litoral, amb gran receptes de verdures, hortalisses i peix, així com una gran varietat d’arrossos.
  • La cuina de l’interior, on hi predominen les carns, els formatges, excel·lents embotits i productes de l’hort i del corral, típic de la Catalunya central y Lleida.
  • La cuina de la capital, una cuina molt més avantguardista on es barregen plats tradicionals amb la cuina creativa, així com amb receptes de procedència internacional.

Al voltant del món culinari, però, no només s’hi troben els professionals que treballen entre fogons. És fonamental valorar la gran tasca que duen a terme professionals com els pagesos, els pescadors, els flequers, els ramaders, els restauradors, i així fins un llarg etcètera de totes aquelles persones que fan possible que Catalunya sigui reconeguda per la personalitat de la seva gastronomia.

 

Setembre, el mes més festiu de l’any

Sembla que va ser ahir quan començàvem l’any i ja ens trobem a setembre, el mes per excel·lència de la tornada a la rutina. Després d’un dies (o setmanes, depèn dels casos) de descans, Barcelona tornar a ser la de sempre: nens cap a l’escola, llargues cues de cotxes que arriben tard a la feina, programes matinals a la televisió sobre l’actualitat diària, etc.

Potser per això, per a fer més lleugera la tornada, setembre és un més carregat de festivitats en l’àmbit local de Catalunya. Per a començar, i fent honor de la nostra ubicació, del 10 al 20 de setembre se celebra la Festa Major del Poblenou. Es tracta d’una festa amb una oferta molt variada gràcies a la gran implicació de totes les entitats del barri: durant dues setmanes l’art, la música, l’esport i la dansa es configuren en un mateix espai. A més, les colles i agrupacions s’encarreguen d’organitzar àpats comunitaris, tallers i campionats esportius, així com els actes propis amb els gegants o de foc.

És inevitable que setembre passi sense recordar una data més que significativa per a tots els catalans: l’11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya. En aquest dia, on es commemora la derrota de 1714 en la Guerra de Successió i la consegüent pèrdua de la sobirania a Catalunya, ens meravella com les balconades s’omplen de senyeres i els ciutadans catalans surten al carrer a celebrar el seu dia.

I, finalment, setembre conclou amb la festivitat de la Mare de Déu de La Mercè, coneguda com la festa major de Barcelona, el 24 de setembre. A l’actualitat, és una festa plena d’activitats de cultura popular molt diverses, on hi destaquen el gran correfoc, les diades castelleres, els balls vinguts d’arreu de Catalunya, les cercaviles de tota mena, etc. Nombrosos espais de tota la ciutat acullen tota mena d’esdeveniments musicals i culturals, fent que Barcelona estigui més viva que mai.

 

Postejat per: Maulini

 

Tags: , , , ,

No Comments →

Vins: els de fora no són sempre els millors

Des de fa anys, a Catalunya s’hi produeixen vins d’una altíssima qualitat i aquest gran reconeixement ja se’n gaudeix a nivell internacional. Tot i això, a casa nostra encara tenim la tendència de creure que tot allò que ve de fora, és millor. No és hora, doncs, que canviem aquesta mentalitat i descobrim l’excel·lència del què tenim més a prop?

Anualment, a Catalunya es produeixen més de 4.000 referències de vi elaborades amb varietats pròpies i de fora. A més, en el territori català hi ha més de 20 varietats de raïm autòctones amb les quals es porta treballant des dels inicis, com ara la garnatxa, el xarel·lo, el samsó o el trepat.

En els temps que corren, també és fonamental la importància d’apostar pels productes de proximitat, aquells fets i produïts a poca distància del seu punt de consum. Amb això, no només en fem un consum responsable i sostenible dels vins, sinó que a més contribuïm al manteniment del teixit empresarial local, creant llocs de treball i generant riquesa.

No ens oblidem pas de les zones vitivinícoles. Gràcies a aquests admirables paisatges, fomentem un model de turisme de qualitat i n’afavorim l’apropament al món rural de Catalunya.

Però, no només això. Contra major sigui el consum de vins, més es podrà invertir en investigació i recerca dins del sector de la vinya i el vi català. La innovació és un factor clau a l’hora de potenciar aquest valuós producte.

Així, encara que sigui per una qüestió de lògica, si a Catalunya tenim més de 11 denominacions d’origen, té sentit que només se’n consumeixin un 30% de vins catalans i la resta siguin forans? Potser en aquests casos el desconeixement ens juga una mala passada, però de ben segur que sempre trobarem un bon vi català per a l’ocasió desitjada.

 

Postejat per: Maulini

 

Tags: , , ,

No Comments →

L’encant de les terrasses d’estiu

L’estiu és l’època de l’any en la qual, especialment a Barcelona, busquem gaudir del bon temps que ens sol acompanyar i passar més hores fent allò que la resta de l’any ens resulta impossible fer. I ja no diguem dels turistes que ens visiten: adoren el sol i la calor de les nostres terres, admiren la diversitat dels nostres paisatges i assaboreixen com ningú la nostra gastronomia.

Les terrasses són un punt neuràlgic a la ciutat comtal i, sobretot, en els mesos de l’any en què ens trobem, tant pels residents com pels que ens visiten. En certa manera, les terrasses són una garantia de barris vius i carrers segurs.

Val a dir que la polèmica sobre aquest punt està servida. No entrarem massa en aquest tema, però sembla ser que el pròxim objectiu de les administracions són les terrasses, basant-se en no sabem ben bé quin conjunt de normes reguladores.

Sense cap mena de dubte, les terrasses que tenim al nostre voltant constitueixen una atracció fonamental i un actiu clau pels nostres barris. D’alguna manera, estar en contra de les terrasses és estar en contra de les iniciatives de petits empresaris que lluiten diàriament per revifar la situació econòmica actual, i alhora, estar en contra del turisme que ens visita any rere any (i no parlem dels llocs de treball que se’n veuen afectats com a conseqüència d’aquesta situació…).

La ciutadania vol gaudir d’allò que té a la vora, d’allò que li atrau i se’n sent còmode, gairebé com si en fos part d’ell. En el nostre cas, per exemple, estem ubicats a una de les places més maques de tota la ciutat, la Plaça Prim. Durant els mesos d’estiu, muntem la nostra terrassa justament en aquesta plaça plena d’encant a la zona més antiga del barri del Poblenou.

Per a molts dels que ens visiteu, gaudir d’un sopar en bona companyia i en un entorn com la nostra terrassa és un regal únic. Estem orgullosos de poder donar el millor de nosaltres i no en tingueu cap dubte que així seguirem. El nostre entorn és únic i volem fer-vos partícips des de la millor ubicació possible: la nostra terrassa.

 

Postejat per: Maulini

 

Tags: , , ,

No Comments →

La bomba dels arrossos

L’arròs és un dels aliments més habituals de la nostra dieta i un ingredient destacat dins de l’alimentació mediterrània, però val a dir que a nivell de consumidors no sempre en sabem establir la importància de conèixer l’origen o la varietat, ja que no tots els arrossos són iguals ¿Sabíeu que al món hi ha més de dos mil varietats?

Cada tipus d’arròs requereix una cocció i preparació adequada i obtenir-ne bons resultats dependrà de molts factors com la potència del foc, el temps de cocció, el recipient, la condimentació, etc. Tingueu en compte, però, triar l’arròs en funció del plat que voleu preparar, ja que no és el mateix elaborar un rissotto que una paella marinera.

Dins de la tipologia de l’arròs en trobem el de gra llarg, rodó i mig, els quals provenen de la mateixa família botànica, l’oryza sativa. En aquests, en trobem una gran quantitat de varietats, com podria ser l’arròs bomba, el qual fem servir molt a Els Pescadors.

L’arròs bomba és una varietat d’arròs rodó, referent de la cuina mediterrània i el més usat a la zona de Llevant. Té una gran capacitat d’absorció, no es passa i sempre queda solt per això és un dels més preuats pels cuiners. De fet, si us passeu amb el temps de cocció, és un gra que no es trenca, sinó que es bomba (i d’aquí ve precisament el seu nom).

Com ja us apuntàvem, a Els Pescadors ens agrada apostar per la qualitat en els nostres productes, per això els nostres arrossos procedeixen del Molí de Rafelet del Delta de l’Ebre. De la mateixa manera, a la nostra carta trobareu plats com l’arròs bomba melós de bacallà i pebrots del piquillo o, pels més carnívors, l’arròs bomba amb costella de porc ibèric i ‘manteca colorá’. Si encara no ho heu fet, us animen a provar la textura d’aquest arròs i de ben segur entendreu el perquè de la seva fama culinària.

 

Postejat per: Maulini

 

Tags: , , ,

No Comments →

Catalunya ja és Regió Europea de la Gastronomia 2016

El passat dijous 2 de juliol, en una cerimònia que va tenir lloc al recinte de La Pedrera (Barcelona), Catalunya va ser declarada Regió Europea de la Gastronomia 2016.

La Regió Europea de la Gastronomia es tracta d’una iniciativa impulsada per una plataforma de regions europees i administrada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT), que es va iniciar oficialment al març d’aquest any. La seva principal finalitat és donar a conèixer les regions europees que, gràcies a la seva cultura gastronòmica i l’impuls de l’educació per la salut i la sostenibilitat, contribueixen a millorar la qualitat de vida de les persones.

La candidatura catalana neix de mans dels departaments d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, i d’Empresa i Ocupació, que a través de l’Agència Catalana de Turisme i amb el suport d’entitats i personalitats del país, van apostar pel fort lligam que hi ha entre l’herència cultural i la cuina a Catalunya.

Gràcies a aquest reconeixement, Catalunya podrà posicionar-se com a referent en el marc europeu pels seus productes, la seva cuina i el seu territori inigualable, els quals són elements essencials per a configurar la identitat catalana i, alhora, promoure el turisme.

Nosaltres sempre hem apostat per la cuina i els productes locals i no ens sorprèn que Catalunya rebi aquesta distinció. A dia d’avui, la cuina catalana és un model a seguir arreu del món i són els xefs catalans els què lideren la gastronomia internacional, amb ambaixadors de la magnitud dels germans Roca o Ferran Adrià.

El món culinari ha de ser entès com un element més de la identitat d’un país i en el cas de Catalunya és innegable. L’èxit de la gastronomia catalana rau en la qualitat i singularitat dels seus productes i en l’excepcional combinació dels aliments procedents de la terra i amb aquells que ens proporciona el mar.

 

Postejat per: Maulini

 

Tags: , ,

No Comments →

El gall de Sant Pere: un peix amb llegenda

El dia 29 de juny se celebra Sant Pere, patró dels pescadors. Aprofitant aquesta data, us parlarem d’un peix que porta el mateix nom i que, a més de tenir un encant especial, amaga una llegenda darrera que el fan encara més interessant de conèixer.

Si mai us hi heu fixat, ara és el moment. El gall de Sant Pere té dues taques rodones a ambdós costats del cos. Basant-se en l’evangeli de Sant Mateu, la llegenda explica que les marques son les ditades de l’apòstol Sant Pere qui, per ordre de Jesucrist, va agafar el peix per a treure-li de la boca una peça d’or per a poder pagar el tribut del temple.

A primer cop d’ull, veurem que el Sant Pere té el cos alt, ovalat i comprimit lateralment, amb una coloració entre gris i groga i amb algunes taques més difoses. A més, té el cap gros, una mandíbula prominent i les aletes fortes i llargues. Normalment mesura al voltant dels 30cm, tot i que n’hi ha que poden arribar a fer-ne 50cm.

El podem trobar al Mediterrani i a la zona de l’Atlàntic oriental (la zona que va d’Escòcia a l’Àfrica occidental) i acostuma a viure a fons sorrencs o rocosos, entre els 20 i els 200 metres de profunditat.

El gall de Sant Pere és un peix que, tot i que mai guanyarà un concurs de bellesa, és molt agraït a l’hora de cuinar-lo gràcies a la seva carn ferma i saborosa. Fins i tot, us podríem dir que és excel·lent per a fer fumet degut a la riquesa de les seves espines i cartílags.

Precisament, un dels nostres peixos estrella és el Sant Pere, el qual preparem amb mantega i tàperes negres. Com ja us vàrem explicar anteriorment, aquest plat va ser guardonat per la revista Time Out amb el primer premi a la millor iniciativa gastronòmica l’any 2011. Tot i que ja han passat quatre anys, en seguim molt orgullosos!

 

Postejat per: Maulini

 

Tags: , ,

No Comments →

La Fira del Vi Solidari

Aquest dissabte 6 de juny se celebra la cinquena edició de La Fira del Vi Solidari al Masroig (Priorat). Es tracta d’una iniciativa en la qual, set cellers de la DO Montsant (Orto vins, Coca i Fitó, Dit Celler, Cellers Can Blau, El vi a punt, Celler El Masroig i Mas de L’Abundància), juntament amb l’Obra Social Sant Joan de Déu de Barcelona, han unit forces amb un objectiu comú: recaptar fons per a contribuir a la investigació mèdica sobre el càncer infantil.

El resultat d’aquesta unió és una jornada festiva on el poble del Masroig, amb l’ajuda d’associacions, entitats i institucions participen activament en una causa que s’ho val. El resultat no pot ser millor: un gran èxit d’assistència any rere any i un èxit de recaptació gràcies a la implicació de tots.

Per la seva part, els set cellers participants aportaran 2.300 ampolles de vi solidari que es vendran cadascuna a 10 euros. En els anys que es porta organitzant la Fira del Vi Solidari, s’han aconseguit al voltant de 86.000 euros destinats a la recerca oncològica.

Si finalment us decidiu a anar-hi, podreu tastar els vins elaborats per tots els cellers participants de la localitat i participar en diversos actes que tenen preparats a partir de les 10:30h. Però no només això, sinó que formareu part d’una fusió entre vi i solidaritat que personalment ens sembla excepcional.

Trobem important remarcar que recolzem aquesta iniciativa perquè coneixem de bona mà els cellers que hi participen i la qualitat dels productes que ofereixen. De fet, en el nostre celler hi tenim registrades 280 referències, entre les quals s’hi troben vins del celler El Masroig, com Les Sorts Vinyes Velles o l’Ètnic; Orto Vins, amb els vins Orto Negre o Blanc d’Orto Flor; Coca i Fitó, amb el vi Jaspi Negre, i dels Cellers Can Blau amb el seu vi negre Mas de Can Blau.

 

Postejat per: Maulini

 

Tags: , ,

No Comments →